USA gyorsjelentés: nem jók a számok, vagy mégis?

02

máj

A 2016-os év első negyedéve alapján mutatott árbevételi és nyereségességi mutatók alapján lassan kirajzolódik a befektetők szeme előtt a tengerentúli vállalatok eredménye.

 Az S&P 500 index kompenenseinek több mint 60% jelentette már 2016 Q1-re vonatkozó számait, ezek alapján az alábbi kijelentéseket lehet tenni:

  • a cégek 74 százaléka verte az egy részvényre jutó nyereség (EPS) várakozásokat.
  • 55 százalékuk pedig az értékesítési (sales) számokat is.

Az összesített EPS számok 7.6 százalékos zsugorodást mutatnak ami a várt 8,9 százaléknál ugyan valamivel pozitívabb eredmény, de így is zsinórban a negyedik negyedéve láthatunk visszaesést. A nyereség növekedésének tekintetében továbbra is csak az idei év Q3 szezonjától várnak pozitív előjelű számokat az elemzők.

  • A 12 hónapra előre vetített P/E mutató 16.8 szoros értéken áll, ami az ötéves 14.4 szeres átlag feletti árazást jelent.

Összegzésként elmondható, hogy a tengeren túli vállalatok nyereségessége egy ideje romlik, ehhez képest aktuálisan az S&P 500 indexe semmiképpen sem mondható alulértékeltnek, az EPS görbétől való eltávolodás akár korrekciós lehetőséget is hordozhat magában. Ugyanakkor az amerikai dollár gyengülésével, a nyersanyagárak, kiváltképp az olaj felemelkedésével bizonyos szektorok eredményessége jelentősen javulni fog. 

A cikk forrása: 
http://www.factset.com/websitefiles/PDFs/earningsinsight/earningsinsight_4.29.16/view