Felrázza a futball a piacot

20

jún

Egy hónapon át összesen 64 mérkőzésen dől el, melyik ország válogatottja bizonyul a legjobbnak a világ legkedveltebb sportágában. Ám a házigazda Brazíliának még a futballnál is fontosabb kihívásnak kell megfelelnie.

A dél-amerikai kontinens legnagyobb országára figyel mostanában több milliárd ember. A nagy kérdés: sikerül-e bizonyítani, hogy Brazília az utóbbi évtizedek gazdasági növekedése révén képes volt a fejlett országokhoz közelítő infrastruktúrát kiépíteni, s legalább a játékok idején úrrá lesz a társadalmi feszültségeken? A nézők között rengeteg lehetséges befektető van, akiket egy esetleges botrány, a gyenge rendezés, a rossz országimázs elriaszthat attól, hogy a házigazdák gazdaságába invesztáljon. Márpedig Brazíliának most nagyon kell a külföldi működő tőke, és a részvénypiacnak sem jönne rosszul a friss pénz.

A feltörekvő országok egyikeként a brazil gazdaság jelentősen nőtt az elmúlt évtizedekben. Ám a világválság óta az ütem megtört, s az utóbbi negyedévekben már csak 2% alatti a bővülés. Brazília a nyersanyagok és az olcsó munkaerő miatt viszonylag alacsony hozzáadott értékű termékek segítségével zárkózott fel a világ közepesen fejlett részéhez. A további emelkedéshez azonban ez már kevés.

Pedig erre nagy szüksége lenne, mert még mindig több tízmillió ember él a szégyenteljesen alacsony szegénységi küszöb alatt, borzalmas nyomornegyedekben. Eközben a korrupciótól átszőtt gazdaság útvesztőit kihasználva egy szűk réteg meggazdagodott – ők drótkerítéssel elzárt villákban bújnak el a többség elől. A felemelkedés kulcsa, hogy az ország olyan szolgáltatásokkal és magasabb minőségű termékekkel lépjen a világpiacra, amelyeket már nemcsak azért képesek eladni, mert alacsonyak a termelési költségek, hanem mert élenjáró technológiát képviselnek. A pénzen és az oktatáson túl ehhez az infrastruktúra és a bűnüldözés javítása is szükséges. Mindez azonban ma még elriasztja a külföldi befektetőket, de a világbajnokság alatt demonstrálhatják, hogy képesek az előrelépésre.

Jó jel, hogy a rengeteg probléma ellenére a lélegzetelállítóan impozáns stadionok végül mégiscsak idejében elkészültek. Ha a labdarúgó-világbajnokság házigazdájának sikerül a több milliárd nézőnek pozitív képet sugároznia magáról, a fejlődni képes ország benyomását kelteni, akkor ismét szárnyra kaphatnak a régóta gyengélkedő részvényárfolyamok is. Ezt leginkább a legfontosabb brazil tőzsdeindex, a Bovespa teljesítményén lehet majd lemérni. E mutató nemcsak a válság előtti szintjeitől van még mindig 30%-kal lemaradva, de – a csalódást keltő gazdasági adatok miatt – lassan négy éve csökkenő tendenciát mutat, szembemenve a világpiac ugrásszerű eredményeivel. A brazil részvények az olcsóbbak közé számítanak. A bizalom újraépítésével Brazíliát is magasabbra értékelik majd az óvatos intézményi befektetők, amihez az első fontos lépcsőt a jól, botrányoktól mentesen lebonyolított futball-vb jelentheti – de már a jóval nagyobb falatot jelentő olimpia is közeleg!

A sportesemények sikeres megszervezése igen komoly emelkedést generálhat a részvények brazíliai piacán is. Szerencsére nem kell az egyedi cégek között válogatni, mert egyetlen értékpapír megvásárlásával, nagyon alacsony költségek mellett részesülhetünk Brazília összes fontosabb vállalatának teljesítményéből.

Ha minderről szeretne többet is megtudni, örömmel segítünk, keressen minket bátran!