Fejmosást kapott a francia kormány Berlinből

24

szep

Veseta Nándor (Geopro Zrt.) véleménye a cikkhez: "Az elmúlt hónapokban számos kritikát kapott a "német típusú" válságkezelés. A hétvégi G20 csúcson többek között az Egyesült Államok javasolta, hogy tegyenek többet azok az országok a világgazdaság élénkítéséért, amelyek jelentős külkereskedelmi többlettel és/vagy kedvező költségvetési egyenleggel bírnak. Németország mindkét szempontból előnyös helyzetben tudhatja magát, a G20 csúcson sikereiket a következetes válságkezelésük érdemeként mutatták be és határozottan visszautasították az USA által feléjük címzett kérést. A francia gazdaságpolitika a német módszert követi ugyan, de kisebb elkötelezettséggel (és talán kisebb meggyőződéssel), mint szomszédja. Ráadásul ezt az utat komoly viták övezték kormányon belül, amelynek egy része a nyilvánosság előtt zajlott. Ennek egyik eredménye volt a francia kormány mostani átalakulása. A német politikusok mostani üzenete a francia delegáció tagjain túl a francia ellenzéknek (sőt elsősorban inkább nekik) szól. Borítékolható ugyanis, hogy a német álláspont következetesen kitart a kormányközi megbeszéléseken, ami az amúgy is nehéz helyzetben egyensúlyozó francia kormány belpolitikai riválisai számára újabb támadási felületet jelent. A megszorítás politikáját nem lehet a megszorítgatás politikájával felcserélni. Az évek óta húzódó intézkedések, a felvizezett deficitcélok feleslegesen meghosszabbítják a társadalom szegényebb rétegeire nehezedő nyomást, miközben az ország egy lépést sem halad előre. Az EU problémáit idén ráadásul az ukrajnai konfliktus miatti kölcsönös szankciók is súlyosbítják, aminek gazdaságra gyakorolt hatását jól példázzák a legfrissebb bizalmi indexek csalódást keltő számai."

Németországban a konzervatívok több vezető politikusa radikális reformokat követel a párizsi vezetéstől, Manuel Valls francia miniszterelnök hétfőn kezdődő kétnapos németországi látogatása elé időzített nyilatkozataikban az államháztartási reformok következetes végrehajtását sürgették. A francia kormány részéről "arcátlanaság azt mondani, hogy nem bírnak többet takarékoskodni" - mondta Herbert Reul, az Európai Parlament német konzervatív csoportjának elnöke a Speigel Online hírportálnak, kiemelve, hogy Párizs ezzel a magatartással megsérti a súlyos megszorításokat, a bérből-fizetésből élők jövedelmének korlátozását, a nyugdíjak csökkentését és a szociális támogatások leépítését megszenvedő euróövezeti tagországokat. Elvárom az új francia kormánytól, hogy végre következetesen csökkentse az államháztartási hiányt - jelentette ki a politikus.

Andreas Schockenhoff, a Bundestag - a német törvényhozás alsóháza - CDU/CSU-frakciójának helyettes vezetője, a Bundestag német-francia tagozatának elnöke azt mondta: nem elegendő, ha Franciaország csak a kül- és biztonságpolitikában vállal vezető szerepet, a francia kormánynak hiteles gazdaság- és pénzügypolitikát is folytatnia kell. A jóléti állam francia modellje megbukott - jelentette ki Christian von Stetten, a CDU/CSU-frakció elnökségi tagja, a német gazdaság legfontosabb bázisát jelentő középvállalati szektor ügyeivel foglalkozó munkacsoport vezetője. Hozzátette, hogy Franciaországnak tudomásul kell vennie, hogy nagy felelősséget visel az Európai Unió sorsáért, és "a szociális ellátó rendszer és az adórendszer megreformálásával ismét versenyképessé kell tennie gazdaságát".

A bírálatok háttere, hogy Franciaországnak tavalyra kellett volna az EU-beli deficitcél, a GDP 3 százaléka alá szorítania államháztartási hiányát, de a párizsi vezetés szerint 2017-ig nem érik el ezt a célt. Manuel Valls hétfőn Berlinben Angela Merkel német kancellárral tárgyal. Elemzők szerint a találkozó az Európai Unió gerincét alkotó német-francia együttműködés komoly próbája, hiszen a francia kormányzat a költségvetési egyensúly rovására akarja támogatni a gazdasági növekedést, és megértést vár a német vezetéstől költségvetési ígéretei sorozatos megsértése iránt, miközben a német kormány költségvetési szigort és reformokat sürget.

Tovább a teljes cikkre!