A Fed dilemmája

27

ápr

A legutóbbi márciusi lehetőség alkalmával elmaradt a Fed kamatemelése, így maradt 0,5 százalékon az irányadó mutató. Piaci szereplők számára az indoklás a globális kockázatok megugrása volt, de továbbra is bent maradt az unalomig ismételt jegybanki mantra, hogy a további kamatemelések adat függőek (data dependent). Az adatfüggőség a Fed kettős célja miatt az inflációt és a munkaerő-piaci állapotokat jelenti.

A március-áprilisi időszakban elég vegyes makroadatok láttak napvilágot az USA-ban, ezzel együtt érdemes két forgatókönyvet átnézni a ma esti Fed közleményt illetően.

A kamattartást követő közlemény lehetséges tartalma és hatásai:

Dovish: továbbra is magas globális kockázatok állnak fenn amik negatívan érintik az amerikai gazdaság növekedési ütemét. Nem lesz jelzés a jövőbeni kamatemelés időpontjára, bizonyosságára sem.

  • A Fed veszít a hitelességéből, hiszen decemberben négy, márciusban két kamatemelést jeleztek előre a jegybankárok.

  • A tartósan alacsony kamatok miatt sérülnek a megtakarítók érdekei (pl. nyugdíj-megtakarítás).

  • Historikus csúcs közelébe tértek vissza az amerikai részvénypiacok, optimista piaci hangulat uralkodik, ezzel erős kontrasztot képezne a Fed óvatossága.

  • Nem jó jelzés a piacok számára, hogy a Fed „nem mer” kamatot emelni, hiszen nem tartja kellően erősnek az amerikai gazdasági mutatókat a lépés meghozatalához.

Hawkish: mérséklődtek a globális kockázatok, folytatódott az amerikai munkaerőpiac élénkülése, mely közel jár a teljes foglalkoztatottsághoz. Az adatok függvényében a további üléseken nyitva áll a kamatemelési ciklus folytatásának a lehetősége.

  • Az utóbbi idők dollárgyengülési trendje megállna, így az amerikai gazdaság nehezebben „importálna inflációt”, kevesebb támaszt kapnának az amerikai exportcégek.

  • Fenn áll a kockázata, hogy a törékeny inflációs élénkülést elakasztana egy korai kamatemelés, lassabb GDP növekedést eredményezve.

  • Globálisan a dollár ereje megroppantotta a nyersanyagpiacokat és a hozzájuk köthető feltörekvő országokat, komoly feszültséget és egyensúlytalanságokat okozva.

  • A határidős Fed kamatlábak alapján a piacok sem várnak túl sokat a Fed-től, felesleges elébe rohanni, felülteljesíteni ezeket a várakozásokat.