Geo Professional Portfolio

 • 27

  ápr

  A Fed dilemmája

  A legutóbbi márciusi lehetőség alkalmával elmaradt a Fed kamatemelése, így maradt 0,5 százalékon az irányadó mutató. Piaci szereplők számára az indoklás a globális kockázatok megugrása volt, de továbbra is bent maradt az unalomig ismételt jegybanki mantra, hogy a további kamatemelések adat függőek (data dependent). Az adatfüggőség a Fed kettős célja miatt az inflációt és a munkaerő-piaci állapotokat jelenti.
 • 12

  nov

  Idegesíti a jegybankárt az alacsony kamat

  Veseta Nándor (Geopro Zrt.) véleménye a cikkhez: "Charles Plosser az egyike a Fed "héjáinak", nézetei eléggé ismertek, érvrendszere következetes évek óta. A zérókamat politika járulékos kockázatai időben elnyújtva érkeznek, közös ismérvük az, hogy amikorra már kézzelfoghatók és jól érzékelhetők a hatások, addigra a jegybanki beavatkozás már megkésett. Jó példa erre az Alain Greenspan által fémjelzett 2000-es évek eleji időszak, ahol a "dotkom" válságot követően 2,5 éven (!!!) át tartotta a Fed 1 %-os szinten az alapkamatát, ezzel kifejezetten támogatta az ingatlanpiaci buborék kialakulását. A később ebből kialakult válságot számos közgazdász a Fed elhibázott monetáris politikájának tudja be. A jelenlegi kamatszint immár 6 éve gyakorlatilag 0."
 • 13

  okt

  Irányváltás a Fed-nél?

  A szeptemberi Fed ülést követő sajtótájékoztatón Janet Yellen részletesen válaszolt az újságírók kérdéseire, közben pedig elejtett egy megjegyzést, miszerint a kamatemelés ideje hamarabb jöhet el, mint ahogy arra a piac számít. Ezek után – számomra legalábbis – a szerdán megjelent FOMC jegyzőkönyv nem tartalmazott semmi újat. (viták a szövegezés körül, benne maradjon-e hogy a munkaerőpiac túl laza (remains significant underutilization of labor resources), kikerülhet-e már hogy még “jelentős ideig” (considerable time) alacsonyak maradnak a kamatok), – ezeket Yellen a sajtótájékozatón mind említette.
 • 25

  júl

  Héjják és Galambok

  Veseta Nándor (Geopro Zrt.): „Soha többé ne ismételjük meg a késő 1960-as és a 1970-es évek tapasztalatait, amikor a Federal Reserve nem reagált elég erőteljesen, hogy megfékezze az emelkedő inflációt és a hosszabb távú inflációs várakozások felfelé sodródását!" mondta még 2011-ben Janet Yellen. Vajon emlékszik-e még erre a beszédére és tanul-e az elődök hibájából?"
 • 23

  júl

  Kifakadt a Fed a Deutsche Bankra

  Kosovics László (Geopro Zrt.) véleménye a cikkhez: "A piac most egy a FED-től származó levél miatt marasztalja el a bankot. A kamatmanipulálási botrányba keveredett pénzintézet valóban több sebtől vérzik. Ez a legutóbbi részvényesi közgyűlésen is megmutatkozott. A német felügyelet egyébként már januárban jelezte ezeket a problémákat és ennek hatására változások történtek a bank globális compliance területének vezetésében. Véleményem szerint ez is csak egy epizód a minél kedvezőbb globális gazdasági pozíciókért folytatott versenyben az amerikai és német fél között. Vélhetően nem is az utolsó..."
 • 1 / 5 oldal (összesen 23 cikk)