Geo Professional Portfolio

 • 05

  feb

  Rubelrulett

  Súlyos gazdasági problémák sorával küzd Oroszország, ez ma már a napnál is világosabb. A nemrég Davosban véget ért Világgazdasági Fórum beszélgetéseiről – ahol a világ vezető politikusai és gazdasági szakemberei dugták össze fejüket – mondjuk úgy, hogy igazolt hiányzással távol maradt az orosz jegybank elnök asszonya; persze nem önszántából.
 • 24

  szep

  Fejmosást kapott a francia kormány Berlinből

  Veseta Nándor (Geopro Zrt.) véleménye a cikkhez: "Az elmúlt hónapokban számos kritikát kapott a "német típusú" válságkezelés. A hétvégi G20 csúcson többek között az Egyesült Államok javasolta, hogy tegyenek többet azok az országok a világgazdaság élénkítéséért, amelyek jelentős külkereskedelmi többlettel és/vagy kedvező költségvetési egyenleggel bírnak. Németország mindkét szempontból előnyös helyzetben tudhatja magát, a G20 csúcson sikereiket a következetes válságkezelésük érdemeként mutatták be és határozottan visszautasították az USA által feléjük címzett kérést. A francia gazdaságpolitika a német módszert követi ugyan, de kisebb elkötelezettséggel (és talán kisebb meggyőződéssel), mint szomszédja. Ráadásul ezt az utat komoly viták övezték kormányon belül, amelynek egy része a nyilvánosság előtt zajlott. Ennek egyik eredménye volt a francia kormány mostani átalakulása. A német politikusok mostani üzenete a francia delegáció tagjain túl a francia ellenzéknek (sőt elsősorban inkább nekik) szól. Borítékolható ugyanis, hogy a német álláspont következetesen kitart a kormányközi megbeszéléseken, ami az amúgy is nehéz helyzetben egyensúlyozó francia kormány belpolitikai riválisai számára újabb támadási felületet jelent. A megszorítás politikáját nem lehet a megszorítgatás politikájával felcserélni. Az évek óta húzódó intézkedések, a felvizezett deficitcélok feleslegesen meghosszabbítják a társadalom szegényebb rétegeire nehezedő nyomást, miközben az ország egy lépést sem halad előre. Az EU problémáit idén ráadásul az ukrajnai konfliktus miatti kölcsönös szankciók is súlyosbítják, aminek gazdaságra gyakorolt hatását jól példázzák a legfrissebb bizalmi indexek csalódást keltő számai."
 • 03

  júl

  Felemás hangulatban vannak a japánok

  Vegyes képet festett fel a legfrissebb, jegybank által készített, 10 ezer céget megkérdező kutatás. A Geopro Zrt. befektetési szolgáltató portfóliókezelője Faluvégi Balázs szerint a július 10-én megjelenő fogyasztói bizalomindex jó támpont lehet majd, hogy pontosabb képet kapjunk a lakosság hangulatáról.
 • 1 / 2 oldal (összesen 8 cikk)