Geo Professional Portfolio

 • 05

  feb

  Rubelrulett

  Súlyos gazdasági problémák sorával küzd Oroszország, ez ma már a napnál is világosabb. A nemrég Davosban véget ért Világgazdasági Fórum beszélgetéseiről – ahol a világ vezető politikusai és gazdasági szakemberei dugták össze fejüket – mondjuk úgy, hogy igazolt hiányzással távol maradt az orosz jegybank elnök asszonya; persze nem önszántából.
 • 29

  júl

  Jönnek az újabb nyugati szankciók Oroszország ellen

  Kosovics László (Geopro Zrt.) véleménye a cikkhez: "Jó lenne ha Európa vezetői végre észhez térnének és a valós problémára koncentrálnának! Oroszország egy zűrzavaros helyzetben igyekszik előnyös pozíciókat nyerni, ami nyilván nem korrekt, de valljuk be, a nagyhatalmak között ez egyáltalán nem szokatlan. Elfogadhatatlan, hogy ártatlan civilek esnek áldozatul az ilyen jellegű konfliktusokban! Ugyanakkor látni kell, hogy Ukrajnát polgárháborúba sodorta saját felelőtlen politikai valamint a végletekig korrupt gazdasági elitje és mind a mai napig egyetlen igazi felelőst se neveztek meg, ítéltek el. Az ország megosztottsága alapvetően ebből fakad, melyet az oroszok ellen irányuló szankciók nem fognak orvosolni. Számomra rendkívül aggasztó, hogy európai vezető hatalmai rövidlátásuk miatt képtelenek felismerni az Oroszországgal való együttműködés rendkívüli fontosságát és Ukrajna egységének széles belső bázison történő megvalósítását."
 • 17

  júl

  Felbőszítették Putyint az újabb Oroszország elleni szankciók

  Faluvégi Balázs (Geopro Zrt.) véleménye a cikkhez: "Bár Putyin az amerikai gazdasági érdekek sérülésének lehetőségéről beszél, éppen az Egyesült Államok az, amelyik a legkevesebbet kockáztatja a nemrég bejelentett lépésekkel, és azok esetleges ellenhatásaival. A teljes amerikai export mindössze 0,7%-a irányul Oroszországba a teljes tavalyi évet nézve, amíg az oroszok exportbevételeik közel 5%-át kapják a világ legnagyobb gazdaságától. Emellett persze más jellegű reálgazdasági és pénzügyi piacokra gyakorolt hatások is vannak, de ezeknél is minden esetben Putyin birodalmának a kitettsége a sokkal nagyobb. Ugyanakkor még azt sem mondhatjuk, hogy az eddigi intézkedések térdre kényszerítették volna Oroszországot, hiszen a piacok összességében nem büntették meg őket. Az RTS Index, amely leginkább figyelt Moszkvai részvénypiaci mutató, mindössze 6%-kal van lejjebb év eleji értékénél, ami ugyan 9%-os lemaradás a világ piacainak fő indexéhez képest, de jelentős javulás a tavaszi 20% feletti veszteségekhez képest. Az intézkedések hatása tőzsdei szempontból alacsony, és sokkal inkább a geopolitikai erőfitogtatás kategóriájába tartoznak."
 • 21

  máj

  Gigabizniszt hozott tető alá a Gazprom

  Aláírták a 30 évre szóló orosz-kínai földgázszállítási szerződést szerdán Sanghajban. Eljöhet az az idő, amikor fázni fogunk? Európa részéről mindent el kell követni, hogy alternatív energia forrásokat tudjon biztosítani szükségletei kielégítésére. Érdemes figyelemmel kísérnünk az iráni gazdasági embargó feloldása körüli fejleményeket! Nem lenne meglepő, ha Európa lazítani szeretne a korlátozásokon, hogy Irán ismét megjelenhessen mint beszállító.
 • 1 / 5 oldal (összesen 23 cikk)