Geo Professional Portfolio

 • 27

  ápr

  A Fed dilemmája

  A legutóbbi márciusi lehetőség alkalmával elmaradt a Fed kamatemelése, így maradt 0,5 százalékon az irányadó mutató. Piaci szereplők számára az indoklás a globális kockázatok megugrása volt, de továbbra is bent maradt az unalomig ismételt jegybanki mantra, hogy a további kamatemelések adat függőek (data dependent). Az adatfüggőség a Fed kettős célja miatt az inflációt és a munkaerő-piaci állapotokat jelenti.
 • 27

  feb

  Dollármilliárdos szavak

  Sok felmérés készült már arról, hogy kik a legbefolyásosabb, leggazdagabb, legnagyobb hatalmú személyek. A nagyhatalmakat vezetők szavának súlya van, amire rendszerint odafigyel a világ. Rendszeres médiafigyelem övezi a vagyonos befektetők gondolatait is. Most mégsem róluk lesz szó, hanem a XXI. század rendkívül befolyásos, s gyakran rejtélyes közszereplőiről: a jegybankárokról.
 • 26

  máj

  Kérem vigyázzanak, a pénzcsapok záródnak!

  Ősszel lesz hat éve, hogy a Lehman-csődöt követően a jegybankok pánikszerű tűzoltásba kezdtek, s ennek nyomán a kamatszintek nulla százalék közelébe, a jegybanki mérlegek pedig az egekbe emelkedtek. Akkor még aligha sejtették, hogy ez az állapot ilyen hosszú ideig fennáll.
 • 29

  jan

  Bekeményített a török jegybank

  Agresszív kamatemelést jelentett be kedd este a monetáris tanács rendkívüli ülését követően a török központi bank. Az intézmény a vártnál is nagyobb mértékben, 7,75 százalékról 12 százalékra növelte az egynapos jegybanki hitelnyújtás kamatlábát. Az egyhetes repo kamatláb 4,5 százalékról 10 százalékra emelkedett. A piacok eddig az egynapos kamatot tekintették irányadónak, mostantól azonban a jegybank közlése szerint az egyhetes lesz az.