Geo Professional Portfolio

 • 24

  szep

  Fejmosást kapott a francia kormány Berlinből

  Veseta Nándor (Geopro Zrt.) véleménye a cikkhez: "Az elmúlt hónapokban számos kritikát kapott a "német típusú" válságkezelés. A hétvégi G20 csúcson többek között az Egyesült Államok javasolta, hogy tegyenek többet azok az országok a világgazdaság élénkítéséért, amelyek jelentős külkereskedelmi többlettel és/vagy kedvező költségvetési egyenleggel bírnak. Németország mindkét szempontból előnyös helyzetben tudhatja magát, a G20 csúcson sikereiket a következetes válságkezelésük érdemeként mutatták be és határozottan visszautasították az USA által feléjük címzett kérést. A francia gazdaságpolitika a német módszert követi ugyan, de kisebb elkötelezettséggel (és talán kisebb meggyőződéssel), mint szomszédja. Ráadásul ezt az utat komoly viták övezték kormányon belül, amelynek egy része a nyilvánosság előtt zajlott. Ennek egyik eredménye volt a francia kormány mostani átalakulása. A német politikusok mostani üzenete a francia delegáció tagjain túl a francia ellenzéknek (sőt elsősorban inkább nekik) szól. Borítékolható ugyanis, hogy a német álláspont következetesen kitart a kormányközi megbeszéléseken, ami az amúgy is nehéz helyzetben egyensúlyozó francia kormány belpolitikai riválisai számára újabb támadási felületet jelent. A megszorítás politikáját nem lehet a megszorítgatás politikájával felcserélni. Az évek óta húzódó intézkedések, a felvizezett deficitcélok feleslegesen meghosszabbítják a társadalom szegényebb rétegeire nehezedő nyomást, miközben az ország egy lépést sem halad előre. Az EU problémáit idén ráadásul az ukrajnai konfliktus miatti kölcsönös szankciók is súlyosbítják, aminek gazdaságra gyakorolt hatását jól példázzák a legfrissebb bizalmi indexek csalódást keltő számai."
 • 25

  aug

  Belpolitikai válság az EU szívében - helycserék a francia Titanicon

  Veseta Nándor (Geopro Zrt.) véleménye a cikkhez: "A francia gazdaság a magas munkanélküliség mellett a magas államadósságtól is szenved, amely a szigorú költségvetési intézkedések dacára meghaladja a GDP 100 %-át. A jelenlegi kedvező kamatkörnyezet a költségvetés kamatterheinek enyhítése révén engedett némi mozgásteret a kormánynak, amit viszont a vártnál gyengébb gazdasági teljesítmény miatti kisebb adóbevétel el is vitt. Az élénkítés költségeivel az ország adósságának jelenlegi megítélését kockáztatnák, amit a kedvezőbb foglalkoztatottsági számok nyomán megemelkedő bevételek valamelyest kompenzálnának. Ördögi kör ez. Egy biztos, mindkét gazdaságpolitikára van sikeres példa: a konzervatívabb megoldást Németország, míg a növekedésre koncentrálót az USA vitte végig. A franciák számára adott mindkét lehetőség, de amit választanak, azt következetesen végig is kell vinni. A kicsit erre megyünk, kicsit meg arra megoldások, sem a befektetőket, sem a választókat nem győzik meg."
 • 25

  jún

  Katasztrofális lesz az idei év - gyilkos forróság jön

  Kosovics László (Geopro Zrt.) véleménye a cikkhez: "A különböző piacokon tevékenykedő befektetőknek manapság már szoros figyelemmel kell követniük az időjárás alakulását, kiváltképp a mezőgazdasági termények tekintetében. Értékelve az időjárási előrejelzéseket, igen jól tudunk következtetni a várható reakciókra például a kávé, a cukor, a kakaó és a gyapot piacán."
 • 10

  jún

  Nem maradnak rejtve a külföldre vitt vagyonok

  Faluvégi Balázs véleménye a cikkhez: "Nagyon sokan még most sem értették meg, hogy a korábbi évek válságának egyik legfontosabb következménye a nemzetközi szintű összefogás (és nyomásgyakorlás) az adóelkerülés ellen. A legtöbb fejlett állam költségvetése továbbra is súlyos problémákkal küzd, nehezen kezelhető adósságot maga előtt görgetve. Minden egyes bevételi forrásra szükség van, de a törékeny növekedési lehetőségeket nem szeretnék veszélyeztetni. A leginkább logikus út annak a több tízezer milliárd dollárnyi megtakarításnak a felszínre hozatala és megadóztatása, ami külföldi országokba vándorolt, gyakran az illegális adóelkerülés szándékával. A komoly nagyságú vagyonokat megtakarítók ezentúl jobban teszik, ha csak a teljesen legális utakat követik és olyan megoldásokat választanak, amelyek átlátható adóterheket és alacsony költségeket tartalmaznak. Nem fognak lényegesen rosszabbul járni, és még nyugodtan is fognak tudni aludni."
 • 1 / 9 oldal (összesen 41 cikk)